Z učenci 1. razreda podaljšanega bivanja na PŠ Rudnik smo spoznavali našo zelo cenjeno in okusno ajdo na različne načine. Ajdo smo okušali surovo in kuhano, v obliki čokolade, kruha z orehi in žgancev. V vseh oblikah nam je bila zelo všeč.
Tudi pticam smo jo ponudili zamešano v pogače za mrzle zimske dni in jim poslastico obesili na veje dreves okoli šole. Tako smo z navdušenjem opazovali, kako se predvsem siničke, vrabčki in taščice prihajajo hranit k naši šoli. Presenečeni smo kmalu ugotovili, da so že skoraj vse pojedli in si tako ponovno zavihali rokave za pripravo novih ptičjih pogač.
Ajda pa je bila našim dedkom in babicam znana še na drugačen način. Nekoč so jo uporabljali tudi pri kaznovanju, podobno kot koruzo, na kateri so morali “poredni” otroci klečati z golimi koleni. Tudi to so nekateri radovedni prvošolci poskusili in se ob tem neizmerno zabavali, hkrati pa so bili veseli, da takih kazni ne poznajo.
Tanja Hudobivnik,
učiteljica OPB PŠ Rudnik